5 gode råd når jeres børn skal med til de voksnes fest

En god fest for store og små

Din fødselsdag, jeres bryllup eller storebrors konfirmation? Når vi holder stor fest for de voksne, vil vi også gerne kunne nyde den, uden et utrygt barn på skødet en hel aften – og uden at have dårlig samvittighed.

Denne guide kommer omkring, hvad du skal tale med dit barn om inden jeres fest. (Se vores guide til hvordan du tager højde for børne i din festplanlægning her)

Rådet over dem alle er forberedelse. Når dit barn ved hvad dagen bringer, hvem de skal være sammen med og hvad de kan glæde sig til, får alle en bedre fest.

Her kommer listen over ting du skal være opmærksom på, for at du og dit barn får en god fest.

Garvet gæst eller første fest?

Har dit barn været til denne type fest før?

JA! Så tal med barnet om den fest de kan huske, der minder mest om jeres. På den måde har I en fælles ramme at tale ud fra. Her bliver det tydeligt, hvor der er forskelle og ligheder mellem festerne – og hvor barnet skal forvente noget andet end det de har oplevet før.

Hvis det er barnets første store fest, så vær opmærksom på “huller” hvor barnet ikke har den samme viden som dig.

Tal med barnet om hvad der skal ske til festen og særligt, hvad de har at glæde sig til. Indvi barnet i sjove traditioner i familien eller ting der høre specifikke fester til. Som at slå på tallerknerne til bryllup eller synge når der udbringes en skål.

For mindre børn kan det være godt at informationer kommer lidt i dryp. I god tid inden festen, kan du starte små samtaler med barnet. Sige f.eks: “Til vores fest kommer der en fotograf og tager flotte billeder af os alle sammen.” Eller “Jeg tror onkel Morten klipper i fars sokker når vi holder bryllupsfest!”.

På den måde bliver barnet ikke overvælder over ting der måske kan virke mærkelige og kan glæde sig sammen med dig.

Hvem kommer til festen?

Forbered dine børn på, hvem der kommer med til festen. Tal med børnene om hvornår I sidst var sammen, hvad de legede og om evt. fælles interesser med festens gæster.

I kan også kigge på billeder, hvis det er længe siden I har været sammen eller der kommer gæster som dine børn ikke har mødt før.

På den måde kan dine børn glæde sig til at gense dem de kender og måske være lidt på forkant med nye bekendtskaber.

Hvornår vil du være “børnefri”

Børnefri er måske lidt firkantet. Men overvej hvornår der sker ting, du gerne vil kunne nyde uden at skulle have et øje på børnene.

Taler og sange under middagen? Så er det måske her børnene skal sidder sammen med en bedsteforældre. Skal du og din partner fotograferes bare jer to, er det måske her.

Når du har overblikket, så overvej hvem du kan spørge. Måske er det kun under maden der er brug for hjælp og at familiemedlem eller to kan træde til. Måske er det flere tidspunkter i løbet af festen og du skal have fat i børnene faste barnepige til at dække det hele ind.

Det er også trygt for barnet at vide, hvem der er deres voksen i løbet af dagen. Ungerne kan glæde sig til at være sammen med dem de holder af og du kan slappe af, vel vidende at de har det godt.

Tjek ind

Planlæg hvornår der er tid til jer. Hvis barnet er sammen med andre voksne i løbet af festen, kan det være godt at aftale hvornår I ses.

Aftal konkret hvad I skal lave sammen og hvornår i ses i løbet af festen.  Eks.: “Vi læser en bog efter forretten” eller “inden desserten skal vi på legepladsen”. På den måde undgår man, at barnet bliver mødt af en lang række af “lige om lidt” der ikke bliver til noget eller skuffelser over hvad man skal lave sammen. Så ved både du og dit barn hvornår der er tid til jer.

Husk også at tænke over hvilke øjeblikke du drømmer om at dele med børnene og planlæg tid til det. På den måde er du sikker på at ungerne ikke har gang i alt muligt andet, når der er fælles aktiviteter under opsejling.

Jeg har en plan!

På festdage sker der altid meget. Her kan det være rart for jer alle at have et overblik over, hvad dagen bringer. På den måde behøver I ikke at bruge tid og energi på at huske eller blive i tvivl om, hvad der skal ske.

Der er mange måder at lave en god plan på, her kommer nogle spørgsmål der er gode at overveje:

  • Er der vigtige tidspunkter der skal med?
  • Hvad er den overordnede struktur?
    Hvem er dit barns voksne i løbet af festen?
    Hvor skal barnet sidde og spise?
    Hvor må man være hvornår?

For mindre eller visuelt anlagte børn er en tegnet plan over programmet en god ting.

Nu er du kommet hele vejen rundt om de vigtigste overvejelser, når ungerne skal med til de voksnes fest. Du skal selvfølgelig vælge det der passer til dine og tid barns behov.

Rentspace ønsker jer god fest. Kontakt os hvis du har brug for hjælp til at finde den perfekte venue til din fest.